Van water naar theater

In het honderdjarig bestaan van het pand ‘De Regentes’ aan de Weimarstraat 57 is de overgang van zwembad naar theater een keerpunt. Dat keerpunt is midden in het boek ‘Van water naar Theater’ van Bert Alers ook fysiek vorm gegeven.

Spreid en sluit
De geschiedenis van het pand ‘De Regentes’ en van haar gebruikers is er een van telkens weer vallen en opstaan, van ‘spreid en sluit’. Dat geldt zowel voor de waterperiode van 1918 tot 1995 als voor de theaterperiode van na 1995. Vasthoudendheid, geloof in mogelijkheden, wilskracht en gedreven persoonlijkheden zijn terugkerende kenmerken.

Kinderschoenen
In 1918 besluiten drie Haagse ondernemers, een bloemist, een aannemer en een ambtenaar bij de Rijksgebouwendienst, een overdekte bad- en zweminrichting te bouwen. “Het plan was behoorlijk gedurfd”, schrijft auteur Bert Alers, “want de Eerste Wereldoorlog was nog niet voorbij en de benodigde techniek voor de bouw van het zwembad stond nog in de kinderschoenen.” Met name die tekortschietende ‘benodigde techniek’ leidt telkens weer tot onvoorziene kosten. Ook organisatorisch en financieel zijn er de nodige hobbels te nemen. Financiële problemen bijvoorbeeld zijn er de oorzaak van dat in deze neo-renaissancestraat, de pui een eenvoudig en goedkoper art-deco uiterlijk krijgt.

Schoolzwemmen
De douches en badkuipen worden door de groeiende welvaart steeds minder gebruikt, maar desondanks zijn de jaren tussen 1945 en 1970 enorm succesvol, vooral dankzij de vele zwemverenigingen die hier hun thuisbasis hebben en het schoolzwemmen. Vanaf 1985 is De Regentes noodgedwongen een gemeentezwembad, maar het tij valt niet te keren en op 30 juni 1995 sluit het bad de deuren.

Het Nieuwe Regentes
Theatermaker en regisseur Guusje Eijbers is de persoon die meteen de ‘theatrale mogelijkheden’ ziet van het gebouw en een paar jaar later komt het Nationale Toneel erin. Rond het jaar 2000 is ‘de tijd van pionieren’ voorbij en Theater Zwembad De Regentes wordt een feit. Het theater kent in de jaren erna de nodige organisatorische, financiële en programmatische hoogte- en dieptepunten. In 2012 stopt de gemeentelijke subsidie en lijkt ‘De ‘Regentes’ verleden tijd. Ook nu weer zorgen vasthoudendheid, geloof in mogelijkheden en gedreven persoonlijkheden voor een doorstart en sinds 2013 gaat het theater verder als ‘De Nieuwe Regentes’.

Historicus Bert Alers heeft niet enkel de historie van zowel de water- als de theaterperiode nauwgezet weergegeven, hij is er ook in geslaagd de uitgave te voorzien van allerlei bijzondere foto’s, anekdotes, interviews en bijzondere wetenswaardigheden.

Piet Vernimmen

Van water naar Theater – Geschiedenis van een Haagse Bad- en zweminrichting / Geschiedenis van een Haags theater, Bert Alers, Uitg. Eindeloos ontwerpen en uitgeven, 2020, 176 blz., €25,00, ISBN 978-90-78824-06-0

Van water naar theater