Toen de nabijgelegen wijk Duinoord (rond het Sweelinckplein) zijn voltooiing naderde, kocht vastgoedondernemer Adriaan Goekoop in 1895 van groothertogin Sophie van Saksen-Weimar 73 ha duingrond voor € 110.000,- Het gebied maakte deel uit van het landgoed Zorgvliet, de door Jacob Cats gestichte buitenplaats die door de latere eigenaar koning Willem II (de vader van Sophie) nog aanzienlijk was uitgebreid en die later ook de vestigingsplaats van het Vredespaleis werd. Op de aangekochte ongerepte duingrond is het grootste deel van het Statenkwartier gerealiseerd, ongeveer conform het stratenplan van directeur Lindo van Gemeentewerken. De Van Boetzelaerlaan, de Frederik Hendriklaan en de Stadhouderslaan/Eisenhowerlaan geven de wijk zijn waaiervorm, met de Statenlaan en de Willem de Zwijgerlaan als de belangrijkste dwarsverbindingen. Aan de Scheveningseweg en de Eisenhowerlaan zijn vele villa’s gesloopt voor kantorennieuwbouw, maar voor het overige is de wijk vrijwel gaaf en terecht een beschermd stadsgezicht. Geholpen door koopkrachtige expats staat de bebouwing er grotendeels tiptop bij en lijkt de winkelcrisis aan de Fred voorbij te gaan. De architectuur is gevarieerd, waarbij vanzelfsprekend de prestigieuze brede lanen de fraaiste gevels kregen (zie bv. het Statenplein en de Statenlaan). Vooral de neorenaissance, de jugendstil en de overgangsarchitectuur daartussen zijn veelvoorkomende en geliefde bouwstijlen.
De wandelgids biedt 9 thematische routes. De beschrijving geeft deskundige informatie over de bouwmeesters en de architectuur. Daarnaast vele aardige intermezzo’s over bekende wijkbewoners (bv. Colijn, Pisuisse, Aletta Jacobs) en historische gebeurtenissen. Het boekje is praktisch uitgevoerd: zakformaat, ringband, stevig papier. Aparte vermelding verdienen de talrijke adequate afbeeldingen van de architectonische details die het Statenkwartier zo’n rijk aanzien geven.
Struinen door het Statenkwartier – 9 ontdekkingstochten, eindredactie Jacintha van Beveren, uitg. Wijkoverleg Statenkwartier 2015