Dwaaldoelen

In juli 2023 verscheen het wandelboekje Dwaaldoelen van Christianne Mattijssen. De wandelingen die zij maakte waren een direct gevolg van thuisblijven en -werken tijdens de coronaperiode. Al wandelend ontdekte ze Haagse pareltjes en onderzocht vervolgens de bijbehorende geschiedenis.

De auteur bespreekt een dertigtal panden en locaties uit Den Haag West en rubriceert ze in zes thema’s: drama, de eerste, politiek, vrouwen, WO II en als laatste een wandeling speciaal voor kinderen. Elk thema begint met een plattegrond. De wandelingen duren een uur tot anderhalf uur.

Bekende en minder bekende verhalen passeren de revue. Niet iedereen zal weten dat George Maduro in de oorlogsjaren, voordat zijn vlucht naar Engeland mislukte, een tijdlang ondergedoken zat aan de Statenlaan bij het gezin van de latere ‘rode’ én tegelijkertijd ‘oranje’ freule Wttewaal van Stoetwegen. De freule zelf betrok later een ‘luxe en modern’ appartement in Oldenhove, aan de Laan van Meerdervoort. Mooi dat de auteur ook aandacht vraagt voor de gedenkplaat op de boulevard die refereert aan de grootste scheepsramp in vredestijd die de Koninklijke Marine ooit trof. Op 5 juli 1882 verging op klaarlichte dag de Zr. Ms. Adder voor de kust van Scheveningen, waarbij alle 65 bemanningsleden om het leven kwamen. Ook Aletta Jacobs wordt genoemd, die van 1919 tot 1928 woonde aan de Van Aerssenstraat 46, en waarvan binnenkort ergens in Den Haag een standbeeld verschijnt. Het is bijzonder te lezen dat Jacobs, om haar eindexamen aan de universiteit te mogen afleggen, speciale toestemming daarvoor kreeg van Thorbecke … op zijn sterfbed.

Alle verhalen spelen zich af in het gebied tussen de Laan van Meerdervoort en de Scheveningse boulevard. Het enige dat ontbreekt is een overzichtskaartje waarop alle locaties staan. Nu loop je kans tijdens een wandeling met het boekje in de hand ongemerkt langs een bijzonder pand te lopen, omdat de auteur het in een ander thema bespreekt.

Mattijssen heeft een aangename manier van schrijven. Het is een prettig boekje voor op de bank, maar veel aardiger is het natuurlijk om het te gebruiken tijdens een wandeling.

Piet Vernimmen, tekst en foto’s

Dwaaldoelen – Ommetjes en wandelingen naar plekken in West Den Haag met een bijzondere geschiedenis, Christianne Mattijssen. Uitgeverij Van Brug, 2023, 110 blz., € 16,95. ISBN 978-9065- 231093

Dwaaldoelen

Oldenhove aan de Laan van Meerdervoort 52, waar Wttewaal een ‘luxe en modern’ appartement betrok

Dwaaldoelen

1947 Grote kei aan de boulevard bij de opgang van de fietsbrug met plaquette;

Dwaaldoelen

1946 Tekst plaquette die herinnert aan de scheepsramp.