Den Haag stad in oorlog – stad in vrede

De oorlog lijkt dan ook op vele foto’s nog niet zo ver weg. Ook in de bezettingsjaren zaten de mensen op het terras van Het Gouden Hoofd – nu ’t Goude Hooft – en aten ze een ijsje bij Florencia; vele straten zagen er net zo uit als nu (behalve de geparkeerde auto’s). Maar het meest indringend zijn toch de foto’s die de verschillen tussen toen en nu in beeld brengen: opmerkelijke voertuigen, de gevolgen van de Atlantikwall, mislukte V2-lanceringen en het ‘vergissingsbombardement’ op het Bezuidenhout op 3 maart 1945.

Op 5 mei patrouilleerden nog gewapende Duitsers door de stad, dus er was geen feeststemming. Op 6 mei verschanste de Ordnungspolizei zich achter versperringen rond het Plein en omgeving, op 7 mei ontruimden de Duitsers de binnenstad, Pas op 8 mei volgde de intocht van de geallieerden en de Prinses Irene Brigade, en bastte het bevrijdingsfeest los.

Den Haag stad in oorlog – stad in vrede, Henk Ambachtsheer, Corien Glaudemans, Dick Valentijn, uitg. De Nieuwe Haagsche 2015, 164 blz., ISBN 978-94-91168-68-0, € 18,95

Den Haag stad in oorlog – stad in vrede