Wijkbijeenkomst over nieuwbouw ANWB-terrein op 24 januari

Het Comité Herbouw ANWB Clingendael – HAC denkt mee over een goede bestemming van de unieke locatie waar nu nog de ANWB is gevestigd. Het doel is een mooie, veilige en toekomstbestendige leefomgeving voor huidige en toekomstige bewoners. Het Comité organiseert daarom een wijkbijeenkomst op woensdagavond 24 januari om 19.30 uur in de Duinzichtkerk. Voor meer informatie en aanmelden voor de bijeenkomst, mail naar ANWBomlaag@gmail.com.

Het Comité meent dat het anders én beter kan. Ze pleit tegen hoogbouw op het ANWB-terrein, tegen massaal volume op klein oppervlak, tegen 50 meter hoge gebouwen; vóór evenveel woningen passend bij het karakter van de wijk, het ANWB-monument en de groene omgeving.

Het Comité wil de volgende punten aan de orde stellen:

  • Behoud het karakter van monument en omgeving. Maak de nieuwbouw niet hoger dan het icoon in de wijk: het unieke ANWB-rijksmonument. Dat vinden omwonenden, de Gemeente Den Haag, de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en de Wijkvereniging Benoordenhout. Bouw zo dat de kwaliteit van de unieke omgeving, de wijk en het landgoed Clingendael wordt versterkt.
  • Benut een groter deel van het terrein voor lagere, meer passende woningbouw. Het Stedenbouwkundig Kader van de Gemeente Wassenaar dicteert: ‘alleen nieuwbouw waar nu al gebouwen staan’. Pas dit knellende uitgangspunt aan. Door vergroting van de voor nieuwbouw beschikbare oppervlakte kan het bouwvolume worden gespreid en zijn lagere gebouwen met veel groen mogelijk. Dat kan zonder de monumentale waarden van het Rijksmonument geweld aan te doen.
  • Bouw niet hoger dan het monument. Uit een enquête in de wijk is gebleken dat bewoners en omwonenden de door projectontwikkelaar ABB en de Gemeente Wassenaar voorgestelde nieuwbouwontwerpen, veel te hoog én te massaal vinden. Tegen woningbouw op zichzelf was geen bezwaar. Het appèl: Bouw geen muur van 186 meter lang met elementen van 50 meter hoog. Een massaal, dominante groep flatgebouwen past niet op deze unieke locatie!
  • Voeg kwaliteit toe. Dat kan door de nieuwbouw lager te maken dan het ANW-monument en het parkeren ‘uit het zicht’ te realiseren. Creëer optimale zichtlijnen en openingen naar de omgeving. Ga voor maximale kwaliteit door een meer passend ontwerp te kiezen. Het Comité pleit voor nieuwbouw die past bij de huidige lage bebouwing van de wijk Benoordenhout in harmonie met het Park Clingendael.

Hier is de volledige folder met oproep te lezen. 

Folder met uitnodiging

Wijkbijeenkomst over nieuwbouw ANWB-terrein op 24 januari