Brief over de nota Haagse mobiliteitsagenda

Voor de discussie over de nota Haagse mobiliteitsagenda in de commissie Leefomgeving hebben de Vrienden een brief geschreven die vooral het parkeren betrof.

Aan de Raadscommissie Leefomgeving

Den Haag, 5 januari 2018

Geachte leden van de Raadscommissie Leefomgeving,

Aanstaande woensdag (10 januari) staat de Discussienota Mobiliteitsagenda ter bespreking op de agenda. Uit de diverse besprekingen is duidelijk geworden dat geen van de fracties op dit moment maatregelen wil nemen. Alle ogen zijn gericht op de Raadsverkiezingen. Daarna wil iedereen pas nadenken over concrete acties. Het zij zo.

Er is echter één punt dat o.i. niet kan wachten tot na de verkiezingen. Het is al 2018, en de festiviteiten vanwege “200 jaar Scheveningen” staan voor de deur. Met honderdduizenden extra bezoekers. Dit zal wederom telkenmale een grote chaos veroorzaken in Scheveningen. Dat is niet alleen uitermate frustrerend voor de bewoners van Scheveningen, maar ook voor de bezoekers. Daarmee zal het contraproductief werken. Voor wie het de eerste kennismaking met Scheveningen is zal denken “eens maar nooit weer”.

Het zal niet voldoende zijn wanneer de gemeente adverteert met “kom met OV, of maak gebruik van de Transferia aan de rand van de stad”. De chaos wordt namelijk veroorzaakt doordat er nog steeds veel gratis parkeerplaatsen zijn tussen het Vergunninggebied Scheveningen en het Vergunninggebied Centrum. Dit gebied wordt intensief gebruikt als een gratis Transferium. Honderden forensen, toeristen en badgasten weten dit. Zij zetten hier elke dag hun auto neer, en gaan met tram 1, 9 of 16 snel en comfortabel naar hun werk, de winkels, het strand.

De gemeente heeft ingezet op Transferia aan de rand van de stad. Dat is een prima beleid, maar het komt niet van de grond omdat iedereen veel liever doorrijdt en gokt op een laatste plaatsje in het gratis gebied. Daarvandaan kan men hetzij lopend, hetzij twee haltes met de tram snel op bestemming zijn.

Is dat erg? Ja. Want al die auto’s zijn eerst heel Den Haag doorgereden om dat gratis Tramsferium te bereiken. Zij leveren twee keer per dag een forse bijdrage aan de luchtvervuiling en de filedruk.

Daar hebben alle Hagenaars last van. Maar met al die festiviteiten voor de deur zal het nog veel ergers worden. Want al die bezoekers die eenmaal doorgereden zijn, blijven vervolgens alsmaar rondjes rijden in Scheveningen in de hoop ergens toch nog een plekje te vinden. Vervolgens zijn niet alleen de toegangswegen naar Scheveningen verstopt, maar ook de afvoerwegen. Een heus verkeersinfarct is het resultaat.

Een Transferium is best, maar buiten de stad, vóórdat men de stad binnenrijdt.

Aanzuigende werking van het gratis parkeren tussen Scheveningen en Centrum moet nu echt gestopt worden.

Wanneer u nu de wethouder groen licht geeft om in dit gebied Betaald Parkeren in te voeren, kan dit nog vóór de festiviteiten losbarsten een feit zijn. Het betreft de volgende wegen:

  • langs lijn 9: Doorniksestraat, Badhuisweg, Plesmanweg, Nieuwe Parklaan, Cremerweg,
  • Wagenaarweg, van Lennepweg, Borweg.
  • langs lijn 1: Koninginnegracht, Jacob Catslaan, Tolweg, Rustenburgweg, Buitenrustweg.

We hopen dat u onze zorg serieus neemt,

Met vriendelijke groet, namens de vereniging Vrienden van Den Haag,

Henk Bakker (voorzitter) en Eveline Blitz

Brief  over de nota Haagse mobiliteitsagenda