Anne Frankboom geplant bij Vredespaleis

“Onze kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei. Hij is vol met bladeren en veel mooier dan verleden jaar”, schrijft Anne Frank in 1944. Een nakomeling van deze Anne Frankboom is geplant voor het Vredespaleis. In het bijzijn van Trudi Rubingh die deze kastanje raapte en stekte.

Vanuit het niet geblindeerde zolderraam kon Anne de lucht, de vogels en de kastanjeboom zien. Tijdens een toespraak in 1968 beschrijft vader Otto Frank wat hij dacht toen hij Annes dagboek voor de eerste keer las: “Hoe had ik kunnen weten hoeveel het voor Anne betekende om een stukje blauwe lucht te zien, de meeuwen in hun vlucht te observeren en hoe belangrijk de kastanjeboom voor haar was, als ik er aan denk dat zij zich nooit voor de natuur interesseerde? Maar zij verlangde ernaar toen zij zich als een vogel in een kooi voelde. Alleen de gedachte aan de vrije natuur gaf haar troost. Maar al die gevoelens had zij voor zich gehouden."

Betekenis van de boom
Alleen al de betekenis van de boom voor Anne in haar gevangenschap, maakt de nakomelingen van de witte paardenkastanje bijzonder. Hij is misschien wel de bekendste boom ter wereld en hij was ook een van de oudste kastanjebomen van Amsterdam. Op 23 augustus 2010 waaide de boom om, ondanks de stalen constructie. Aan de stronk is een loot ontsproten die doorgroeit. De Anne Frank Stichting heeft met toestemming van de eigenaar kastanjes laten rapen en laten opkweken. Wereldwijd zijn tientallen nakomelingen uitgedeeld. Ook aan gemeente Den Haag. Trudi Rubingh raapte vijftien jaar geleden ook kastanjes in de achtertuin van het Achterhuis. Ze is een van de initiatiefnemers van stichting ElemenTree die mensen bewust wil maken van het belang van bomen.

Geen mooiere plek
“De kastanjeboom had geen mooiere plek kunnen krijgen. Voor het Vredespaleis! In het jaar van 75 jaar vrijheid. Wat is het een prachtige boom geworden!”, zegt ze verguld. Na Trudi's verzorging is de nakomeling onder andere naar de gemeentekwekerij gegaan. Daar is hij door het Groenbedrijf jarenlang zorgvuldig bijgesnoeid zodat hij mooi de hoogte in is gegroeid.

Anne Frankboom geplant bij Vredespaleis