Tien Haagse kerken op de schop voor woningbouw

Zeker zestien Haagse kerken krijgen de komende jaren een nieuwe functie. Voor tien van deze kerkgebouwen bestaan plannen om ze om te toveren tot woningbouwcomplexen, blijkt uit een gemeentelijke evaluatie.

Zowel katholieke (zes) als protestante kerken (vijf) zijn door het Bisdom en de Protestante Gemeente Den Haag afgestoten. Maar ook drie gereformeerde kerken leggen als gebedsruimte het loodje.


De kerk van de Martelaren van Gorcum (Stadhoudersplantsoen) is nu in het bezit van de gemeente, die er graag een internationale organisatie ziet komen of anders nieuwe woningen. In de Kloosterbuurt laat Haag Wonen de Onze Lieve Vrouwe-kerk verbouwen tot goedkope woningen en het Fraterhuis tot onderkomen voor vluchtelingen. Het klooster gaat naar een zorginstelling.

De Sacramentskerk (Sportlaan) gaat tegen de vlakte om ruimte te maken voor twaalf woningen. In de Pauluskerk (Nolenslaan) komen appartementen. De Theresiakerk wil het Bisdom laten slopen. Er ligt een plan voor zestien koopwoningen, supermarkt en detailhandel.

Ook de protestante Ontmoetingskerk (Loosduinen) staat op de nominatie voor woningbouw. Voor de Thomaskerk (Harmelenstraat) wordt een nieuw religieus genootschap gezocht. De Valkenboskerk maakt plaats voor 53 huizen en parkeerplekken. Het plan voor sloop van de Bethelkerk (Händellaan) ten faveure van 39 nieuwbouwhuizen is voorlopig stilgezet. In de Vredeskapel, een rijksmonument, komen vier appartementen.

De Gereformeerde Kerk aan het Pomonaplein wordt afgestoten. Voor de Pniëlkerk (Tesselsestraat) dreigt sloop. De gereformeerde Eben-Haëzerkerk (Nieuwe Laantje) en Bethaniënkerk (kortenbos) krijgen een andere bestemming.

Tien Haagse kerken op de schop voor woningbouw