Impressie wandeling Hyacintenbos

Op de zonnige zondagmorgen van 24 april 2022 verzamelden de belangstellenden voor de rondwandeling zich bij de parkeerplaats van Ockenburgh. Helaas waren er uiteindelijk slechts twee vrienden die mee gingen lopen onder leiding van IVN-gids Ingrid Piek. Deze vrienden kregen daardoor wel een soort privé rondleiding door het (hyacinten-)bos bij Ockenburgh. Dit bos heeft niet alleen de vele bloeiende hyacintenvelden, maar nog veel meer verrassende natuur. De hyacinten waren nu nog steeds niet volledig in bloei, maar boden al een fantastisch gezicht. Als je de hyacinten achter je hebt gelaten, waan je je daar bijna alleen in het bos, want de meeste bezoekers komen alleen voor de hyacinten.
Ingrid vertelde over de bijzonderheden van de verschillende bomen en struiken en liet ons specifieke kenmerken hiervan van zeer nabij zien, voelen en soms ruiken. Van onder meer de eik, kastanje, beuk en hulst kon ze leuke wetenswaardigheden vertellen en laten zien. Zo leerde zij ons de leeftijd van een boom eenvoudig te bepalen. Neem de stamomtrek in centimeters (op 1,5 meter hoogte) en deel die door 3. Dus een boom met 3 meter omtrek is ongeveer 100 jaar oud.
Ze wees ons ook op twee grote mierennesten. De grote rode mieren zijn tot enorme lichamelijke prestaties in staat bij het bevoorraden en bouwen van hun nesten. We zagen ze werken met z'n allen.
Ingrid porde even in het nest en liet ons ruiken aan het mierenzuur dat de mieren dan afgeven als ze worden aangevallen. Een verschrikkelijke geur.
We vonden ook nog een boom die door een specht flink van gaten was voorzien. Deze vogel heeft speciale aanpassingen aan zijn lijf om die gaten te kunnen maken. Een soort demper in zijn kop, speciale poten met klauwen om zich aan de boom te verankeren en een staart die zich kan spreiden en dan een contragewicht is voor de bovenzijde van zijn lijf.
Na een wandeling van 1,5 uur dronken we samen nog een drankje op het zonnige terras bij de kas van Ockenburgh.
 

Impressie wandeling Hyacintenbos
Impressie wandeling Hyacintenbos
Impressie wandeling Hyacintenbos
Impressie wandeling Hyacintenbos
Impressie wandeling Hyacintenbos
Impressie wandeling Hyacintenbos