We hebben vandaag een buitengewoon interessante rondleiding gekregen van de heer Jos van der Lubbe door de prachtige kerk van Cuypers (atelier Cuypers-Stolzenberg): de H. Jacobus de Meerdere. De H. Jacobus de Meerdere is patroonheilige van de kerk en stad Den Haag.
De geschiedenis van de Parochie, van de kerk, de architectuur, de herkomst van beelden, lampen, het dagaltaar, de enorme restauraties door de jaren heen en de vondsten uit vervlogen jaren daarbij, alles kwam aan de orde.
De parochie werd in 1276 gesticht, zat eerst in de Grote of St. Jacobskerk, maar moest wijken voor de protestanten in 1576. Tot 1854 kerkten ze toen in schuilkelders, waarna katholieke kerken weer mochten worden gebouwd. Kosten noch moeite zijn gespaard bij de realisatie van de huidige neogotische kerk, die in 1879 werd ingewijd.
We hebben uitgebreid toelichting gekregen bij de beelden, lampen, glas-in-lood ramen, stoelen, banken, doopvont, diverse altaren, de boom van Jesse (Isaï) vloeren en alle andere bezienswaardigheden, teveel om op te noemen. Vaak zijn zaken ook wegens veroudering vervangen, maar gelukkig ‘op zolder’ gelegd, vanwaar ze later weer tevoorschijn zijn gehaald en hersteld in hun oude luister. Grappig was dat de grote lampenkronen van oorsprong op gas brandden en met de komst van elektriciteit zijn de gaskelkjes naar beneden gedraaid en van lampjes voorzien. Het geheim van het Maria altaar - met in de luiken het leven van Maria afgebeeld - dat ons is onthuld, verklap ik niet, maar het ligt in de sfeer van wat ook op schilderijen wel gebeurde (zie luik met het Pinkerstfeest). Wat ik niet wist is dat in het laatste luik over het sterven van Maria, Jezus staat afgebeeld met een kindje (meisje) in zijn armen: dat is de ziel van Maria die hij boven hoogst persoonlijk gaat afleveren.
Ten slotte mochten de liefhebbers de wenteltrap op naar het koor en naar het grootste orgel van Den Haag, afkomstig van de Spaarnekerk in Haarlem, maar niet voordat we er een uitgebreide en welkome toelichting over hadden gekregen.
De deelnemers waren terecht erg enthousiast en uiteraard heb ik de heer Jos van den Lubbe dan ook hartelijk bedankt voor zijn boeiende rondleiding.