Impressie wandeling logementen, sociëteiten en schutterijen 10 en 16 december

Op 10 en 16 december leidde Marianne Post-Folmer ons rond langs Haagse Logementen, sociëteiten en herbergen in het bestuurlijk centrum van Den Haag. Onze gids had veel te vertellen tijdens de wandeltocht langs (voormalige) logementen (voor de bestuurders van de steden in het toenmalige Holland, w.o. Amsterdam, Alkmaar, Rotterdam, Leiden, Delft), de herbergen (voor de medewerkers van die bestuurders) en sociëteiten (voor de mannelijke happy few van Den Haag). Tijdens de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden hadden de Hollandse steden zitting in de Staten van Holland. De Staten kwamen vier keer per jaar bij elkaar en deze bijeenkomsten duurden enkele dagen. De afgezanten hadden dan onderdak nodig tijdens hun verblijf en bijna alle steden hadden een eigen logement. Sommige steden konden zich niet een eigen logement veroorloven en deelden samen een gebouw.
Een deel van de voormalige logementsgebouwen bestaat nog, maar deze hebben hun oorspronkelijke functie verloren: - Het Logement van Amsterdam op het Plein
- Het Logement van Rotterdam op het Plein, nu deel van het Ministerie van Defensie
- Het Logement van de Vijf Steden is aan de Kneuterdijk 22, naast het Paleis Kneuterdijk. Hier verbleef ook de gezant van Haarlem.
Sociëteiten bestaan in Nederland sinds 1748, toen in Den Haag de Grande Société werd opgericht: een mannengezelschap uitsluitend bedoeld voor en bevolkt door adellijken, aristocraten, regeringsleden, hoge ambtenaren en diplomaten. In 1768 werd de Sociëteit de Plaats Royaal opgericht. In Den Haag bevinden zich nog drie sociëteiten, te weten de Nieuwe of Literaire Sociëteit De Witte aan het Plein uit 1782, der Besognekamer (Buitenhof) uit 1795 en De Vereeniging (Kazernestraat) uit 1851.

En passant hebben we ook de verhalen meegekregen over de schutterijen. Ten eerste het Sint-Jorisgilde dat al 1397 bijeenkwam in de Sint-Jorisdoelen aan het Tournooiveld. Van het oude gebouw rest nu alleen nog de toren; de windvaan die erop staat heeft een afbeelding van Sint-Joris en de draak. In de gevel is een steen met daarop eenzelfde afbeelding en het jaartal 1625. En ten tweede de Sint-Sebastiaansdoelen in wat tegenwoordig het Haags Historisch Museum is.

Het was een boeiende wandeling, waar we veel van hebben opgestoken. Marianne is daarvoor dan ook uitgebreid bedankt.

Werkgroep Activiteiten

Impressie wandeling logementen, sociëteiten en schutterijen 10 en 16 december