Bij ijssalon Florencia aan de Torenstraat verzamelden zich 15 resp.12 Vrienden. De oortjes werden hier uitgedeeld; die deden goed dienst in de drukke binnenstad!
Frans Smit, onze gids, vertelt dat de echte ooievaar aan de volgende criteria moet voldoen: rode poten, rode snavel, zwarte paling in zijn bek, goudkleurig schild en staand op één poot. Pas dan is het een echte Haagse ooievaar! Deze vogel werd vroeger verondersteld geluk te brengen.
Frans, ooievaarskenner bij uitstek, wijst ons bij de Nobelstraat al op een eerste tegel van een ooievaar aan de muur. We zullen zulke tegels, gemaakt door PZE (pauze Den Haag), onderweg nog veel tegenkomen. De maker is al 15 jaar actief met zijn tegeltjes; ze hangen overal in de stad. We lopen door naar de Grote of Sint-Jacobskerk waar op de windvaan een koperen ooievaar staat (180 cm). De eerste afbeelding van de ooievaar is ontdekt in 1541 op een van de klokken. Bij de waterpomp (waarvan er nog drie zijn in Den Haag) maken we een groepsfoto. Ook op het torentje van het oude stadhuis is een ooievaartje te zien. Op de Riviervismarkt op de hoek van de Nieuwstraat hielden de (gekortwiekte) ooievaars de markt schoon. Nu zien wij op de Ridderzaal nog een voorziening voor een ooievaarsnest van vroeger. We kijken naar een mooie muurschildering door SOGO. Zij begonnen als illegale graffiti makers, maar de gemeente heeft ze nu ingehuurd om lelijke puien en muren op te vrolijken. (Goed voorbeeld daarvan is het Achterom waar de hele muur met katten is beschilderd). We vervolgen de wandeling langs de Hofweg waar Frans tot zijn vreugde een nieuw tegeltje van PZE ontdekt. Langs de Hofvijver t.o. de Gevangenpoort zien we een ooievaar op het monument t.g.v. de aanleg van de Hofweg in 1923 en t.g.v. het 25-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina. Op de Plaats is er gelegenheid om een kopje koffie te gebruiken bij Vienna, waar wij allen graag gebruik van maken, sommigen zelfs met appeltaart! Daar wijst de gids ons op de Plaquette waar kunsthandel Coupil & Cie gevestigd was en Vincent van Gogh heeft gewerkt van 1869 tot 1873.
In de Prinsestraat 37 wijst Frans ons op een ooievaar boven de voormalige brandweerkazerne en op diverse tegeltjes van PZE.
De wandeling gaat nog door de Grote Marktstraat, waar weer diverse afbeeldingen te vinden zijn. Bij een juwelier aan de Grote Markt wijst Frans ons op een zilveren hanger in de vorm van een ooievaar, die door een van de deelneemsters gekocht wordt.
Wij danken onze gids voor de geweldig interessante wandeling. Hij wijst ons op een boek van zijn hand: De Haagse ooievaar.