Impressie wandeling door Chinatown op 8 en 18 maart 2025

Op de brug bij de Wagenstraat en de Bierkade stond onze gids, Theo van Maanen ons alle 15 op te wachten. 8 Maart was een prachtige dag voor een wandeling door Chinatown. Iedereen kreeg een ‘oortje’ zodat wij de gids goed zouden kunnen verstaan in de drukke binnenstad.

De eerste stop was aan de Dunne Bierkade, oorspronkelijk de Bierkaay genaamd, waar vroeger bier vanuit Delft werd binnengebracht. ‘Dunne’ betekent dat hier dun/licht bier werd verhandeld. We stonden stil bij de prachtig bewaarde panden uit de 17e eeuw, waar o.a. stadsarchtiect van Balkeneynde in een huis, gebouwd door Pieter Post, woonde. Jan van Goyen, de schilder, bezat enkele huizen en woonde zelf op nummer 16 waar Jan Steen enige tijd bij hem woonde en met van Goyens dochter trouwde. Paulus Potter bewoonde nummer 17. Daar woonde begin van de 20e eeuw de uitgever Voorhoeve.

Bij de Paviljoensgracht, waar Spinoza de laatste jaren van zijn leven woonde, gingen we even naar binnen bij het Heilige Geesthofje met 19 huisjes, gelegen in een oase van rust. Via de Stille Veerkade, met vele mooie en monumentale gebouwen, waaronder het voormalig Joods weeshuis (1849-1880), gaan we naar de Wagenstraat en bekijken een van de twee Chinese poorten, gebouwd met originele Chinese bouwmaterialen.

Wat de meesten van ons (ook) niet weten, is dat in vele stoepranden in Chinatown Chinese spreuken staan. Gelukkig zijn ze ook in het Nederlands vertaald: De mens is van nature goed – De ene generatie plant de boom, de andere geniet van de schaduw - De weg waar over gesproken wordt is niet de juiste weg.

Vervolgens naar het Rabbijn Maarsenplein met het Joods Kindermonument, ter nagedachtenis aan de Joodse kinderen die hier op school zaten en in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Het monument bestaat uit roestvrijstalen stoelen die als klimrek fungeren; het klimrek symboliseert een trap naar de hemel. Op de stoelen staan namen gegraveerd van 400 Joodse kinderen uit Den Haag die de oorlog niet overleefden. Ook staat hier een Joods monument met de Davidster.

Na de Tweede Wereldoorlog stond de wijk grotendeels leeg en verpauperde. Na een opknapbeurt door de gemeente in de jaren 70 van de 20e eeuw, vestigden zich meer en meer Chinezen in deze buurt.

Na 1945 nam de populariteit van Chinees eten toe, dit kwam mede door de onafhankelijkheid van Indonesië in 1947. De teruggekeerde Nederlands-Indische gezinnen waren gewend aan de Aziatische keuken en bezochten 'de Chinees'. Omdat er een grote vraag naar Indisch eten kwam, zetten de Chinese eethuisjes dit ook op hun menu. Pas in de jaren zestig ging Nederland massaal naar de Chinees. Toen immigreerden veel Chinezen naar Nederland, vaak in het kader van gezinshereniging. Ze openden zoveel Chinees-Indische restaurants, dat deze in de jaren tachtig een derde van alle eetgelegenheden vormden. Maar de markt raakte verzadigd. Eind 20e - begin 21e eeuw is er een opkomst in Nederland van Chinezen die in diverse steden kapperszaken, snackbars, nagelsalons en massagesalons beginnen. Deze zijn ook hier in Chinatown te vinden. Chinezen hechten over het algemeen veel waarde aan onderwijs; hard werken en presteren zijn belangrijk binnen de Chinese cultuur.

Bij de meeste straatnaamborden staat nu de Chinese naam vermeld. Daaronder staat aangegeven 'Chinatown Den Haag'.

Via de Gedempte Burgwal lopen we naar de Raamstraat met het woonhuis van Simon Stevin, een van de grondleggers van de moderne wetenschap in Nederland. In de Raamstraat floreerde eens de lakenindustrie. Een van de Vrienden in de groep wist hier de voormalige HBS aan te wijzen.

Op de Grote Markt hebben we bij Roots met negen Vrienden nog gezellig in de zon nagepraat onder het genot van een kop koffie.

Impressie wandeling door Chinatown op 8 en 18 maart 2025

Impressie wandeling door Chinatown op 8 en 18 maart 2025

Impressie wandeling door Chinatown op 8 en 18 maart 2025

Impressie wandeling door Chinatown op 8 en 18 maart 2025