Impressie van bezoek aan Design Museum Huis Dedel

Dit is een museum in ontwikkeling. De volledige restauratie van het prachtige 17e eeuwse stadspaleis aan de Prinsegracht zal nog jaren duren en is afhankelijk van subsidies en specialisten. Het heeft een geschiedenis van woonhuis tot veilinghuis tot museum, waar nu de geschiedenis van reclame, grafische vormgeving en design tot leven komt.

Tijdens onze rondleiding door het museum lag het accent vooral op de geschiedenis van het pand en de restauratie, inclusief de uitdagingen daarbij. Maar ook de uitgebreide collectie posters, ook van lang terug, was zeker de moeite waard.

Wij kregen een enthousiaste rondleiding door Frank, een van de vele vrijwilligers van het museum. Een zeer boeiend verteller, die zelf helemaal weg van het museum is en dat goed op ons kon overbrengen. Omdat het museum speciaal voor ons open was, hadden we lekker veel ruimte om alles goed te zien. Heel verstandig maakte hij de tour niet te lang (iets meer dan een uur), zodat we naderhand op ons gemak en op eigen gelegenheid nog door het huis konden dwalen en ook de heel erg interessante collectie van de posters konden bekijken.  Waar je eigenlijk nog veel meer tijd voor zou moeten nemen om de afbeeldingen te kunnen relateren aan de gebeurtenissen die zich ten tijde van het verschijnen voordeden. 

Het huis straalt nog de grote rijkdom uit van de familie Dedel, met name in het stucwerk van het imposante trappenhuis. De restauratie zal nog wel jaren duren, maar dat vindt men niet erg. Er is ook niet genoeg geld om alles in één keer aan te pakken. 

Impressie van bezoek aan Design Museum Huis Dedel
Impressie van bezoek aan Design Museum Huis Dedel