Anita Poolman, de enthousiaste voorzitter van de Haagse Kunstkring, verwelkomde ons hartelijk met koffie en koek. Ze had alle stoelen al klaargezet.
Ze vertelde ons dat de kring in 1891 werd opgericht door Theofiel de Bock, kunstschilder bij de Haagse School. Hij werkte mee aan Panorama Mesdag. In de tuin staat een beeld van hem. De kunstprijs die jaarlijks wordt uitgereikt onder de leden is een bronzen 'Bockje' gemaakt door Hans la Hey. Yvonne Keuls kreeg hem bijvoorbeeld ook.
De Kunstkring was in 1891 gevestigd in een zaal van café Riche, in de Passage. In 1892 waren alle disciplines vertegenwoordigd: Kunst, Letteren, Film, Toneel, Muziek, Architectuur en Voordrachtkunst. Er werden kunstavonden gehouden met shows en tableaus vivant. In 1899 was de eerste Vredesconferentie in Den Haag, waar een Hof van Arbitrage werd opgericht, met een soirée artistique, waar vrouwen niet welkom waren. Bertha von Suttner, de vredesactiviste die als eerste vrouw de Nobelprijs voor de vrede ontving in 1905, was daar ook niet welkom. Zij verzorgde haar eigen salon in het Kurhaus met journalisten, pacifisten en politici. Ze schreef een boek 'Die Waffen nieder'. Haar pseudoniem was 'jemand'. Ze staat afgebeeld op een Oostenrijkse 2 euro munt en heeft een beeld bij het Vredespaleis. Anita gaf als voordrachtskunstenaar een grandioze performance van deze Bertha!
Er was een machtsstrijd met Pulchri. Ton van Kalmthout schreef een boek 'De Haagse bohème op zoek naar Europa', waarin hij zijn bezwaren tegen Pulchri kenbaar maakte; sfeer, ligging en alleen maar Haagse School-kunst. De oude sjappies werden zij genoemd door Thorn Prikker.
Leden waren onder meer Thérèse Schwartze, Louis Couperus, Berlage, De Bazel, Hella Haasse, Bordewijk, Simon Carmiggelt en Hans van Meegeren. Bij de vergadering werden zij geportretteerd door andere leden, vandaar dat we weten wie er lid waren. Door de oorlog is de ledenlijst incompleet geraakt, omdat de Duitsers die lijsten met namen van kunstenaars wilden, en men ze 'kwijt' was geraakt!!
In het boek n.a.v. de tentoonstelling “Hoe van Gogh naar Groningen kwam”, wordt de Kunstkring meerdere keren genoemd. Alleen is helaas niet met zekerheid vast te stellen dat Van Gogh lid is geweest.
De eigenares van het pand aan de Denneweg was Leonora van Bijsterveld. Zij liet het huis in 1950 na aan HKK. Paul van Vliet is in dit huis geboren.
Het pand heeft drie zalen: de Albert Vogelzaal, de Leonorazaal en de Langezaal. Het HKK kent nu 430 leden en 70 vrijwilligers. De leden betalen contributie.
We kregen nog een uiteenzetting van kunstenaar Willy Hampel over haar beeldhouwwerken en schilderijen in de Leonorazaal en een uitleg over de geschiedenis in de boeken.
Vooral het feit dat de HKK niet alleen een galerie heeft, maar ook muziek, toneel, voordrachten, was wel de eyeopener voor iedereen!
Werkgroep Activiteiten