Woongemeenschappen Pander en De Waterspin/Alcatraz liggen tussen de Brouwersgracht, Spijkermakersstraat en het Buitenom. We kregen, in drie groepen, uitleg en rondleiding door Harry, Jille en Helen en in de Waterspin door Tanja.
Harry vertelde op het ‘Panderplein’ meer over dit complex, bestaande uit sociale huurwoningen verdeeld over zes woongroepen, bedrijven en ateliers. Van de woongroepen zijn er twee voor senioren. In totaal wonen er 165 mensen. Het complex is een soort dorp, met ook gezamenlijke ruimtes. Bij het inschrijven voor een woning moet je ook aangeven wat je aan het complex kunt bijdragen in niet-materiële zin. Dat kan van alles zijn: yogalessen, klussen, groenverzorging, klein onderhoud etc. De huren kunnen laag blijven, omdat bewoners veel zelf doen. Alleen het groot onderhoud doet Hof Wonen.
Harry nam ons daarna mee naar de voormalige directiekamer, waar nu de vergaderingen van de vereniging plaatsvinden. De mooie houten Panderlambrizering is daar nog te zien. Harry vertelde over het verleden, toen Pander nog een gerenommeerd bedrijf was, begonnen in 1860, dat meubels, betimmeringen en zelfs vliegtuigen maakte. Verkoop vond plaats in een groot pand in de Venestraat. Men kon alles op maat laten maken en de kamer met de nieuwe meubels werd zelfs gratis behangen! De rekening was niet mis, maar je had het wel gemaakt in de straat als de Pander-auto voorreed.
De teloorgang tijdens de oorlog werd enerzijds veroorzaakt door NSB-activiteiten van familieleden, maar ook door het overlijden van andere leden die in het verzet zaten.
We namen een kijkje in de fraaie woning van Helen en Jille, beiden schilders, wat goed te zien was in hun interieur, waar onder andere wandschilderingen waren van het complex. We werden heel vriendelijk verrast met drinken en cake.
Tanja ving ons daarna op voor een rondleiding door het complex Waterspin/Alcatraz, een soortgelijk complex als Pander, met ook veel zelfbeheer, waar vroeger het Duinwaterleidingbedrijf o.a. zijn watermeters maakte. Tanja toonde ons de avontuurlijke binnentuin met een vernuftig ecologisch waterzuiveringssysteem en ook daar de unieke gezamenlijke ruimtes (o.a. de voormalige fabriekshal).
Wij bedankten de rondleiders met een set kaarten en, indien (nog) geen Vriend, de laatste Ons Den Haag.