Ons bestuurslid Michael Toorop, ambassadeur van Pulchri, gaf ons op 27 november een boeiende rondleiding in Pulchri Studio, een kunstenaarsvereniging en galerie voor hedendaagse kunst aan het Lange Voorhout. Hij vertelde eerst iets over de geschiedenis van de omgeving van Pulchri, bijvoorbeeld dat de eerste bebouwing de Kloosterkerk was (1453) en dat de Hoge Nieuwstraat vroeger de weg naar Leiden was. Daarna gingen we naar de bestuurskamer op de eerste etage, waar Michael iets over de historie van Pulchri vertelde. Opgericht in 1847 n.a.v. de behoefte om naar levend model te tekenen. Daarvoor tekende men bij kunstenaar Hardenberg, later directeur van Pulchri, thuis. Na wat omzwervingen via het Hofje van Nieuwkoop en een pand aan de Prinsegracht, kocht men in 1848 dit pand aan het Lange Voorhout. Het werd bekostigd door de uitgifte van obligaties. Aan de voorkant bleef nog lange tijd de weduwe van de Hongaars-Oostenrijkse gezant wonen. Tot haar vertrek was de ingang achter.
Het doel van Pulchri is de leden de gelegenheid geven te exposeren. Slechts 15% van de aanmelders wordt toegelaten. Pikant detail: H.W. Mesdag is tweemaal afgewezen, tot hij een prijs in Parijs won. Hij werd later zelfs voorzitter. Beschermvrouwe is nu prinses Beatrix. Daarvoor was dat koningin Wilhelmina die hier ook een werkkamertje had. Ze trok zich in 1947 terug, omdat Pulchri tijdens WO II open was gebleven. Na de oorlog zijn bij een verbouwing heel veel schilderijen teruggevonden die kennelijk tijdens de oorlog zijn verborgen. Die zijn verkocht. Er hangen veel schilderijen in eeuwigdurende bruikleen.
Hierna gingen we naar wat vroeger de tekenzolder was, nu het (schaduw)archief. Bij het gemeentearchief staat nog 60 meter archief van Pulchri. Michael liet ons de rest van het gebouw zien, waaronder de – later aangebouwde – balzaal, de antichambre/ontvangstzaal, de Louis Quinzezaal, de tuinkamer, en Mesdagzaal. Veel zalen zijn te huur voor evenementen. Ook kunstenaars kunnen een zaal huren voor het exposeren van hun kunstwerken. Pulchri doet dan de p.r. In de loop der tijden is een aantal belendende panden aangekocht en bij het pand getrokken.
Na de rondleiding mochten we kennis maken met (het werk van) fotografe Patricia Steur en kunstschilder Arjan van Gent. Zij exposeren gezamenlijk hun werk waarin ze beroemde (pop)sterren en andere bekende personen hebben vastgelegd. De tentoonstelling heet ‘Legends in Lines & Lenses’. Ze vertelden boeiende verhalen over hun ontmoetingen met deze ‘celebs’.