Marcel heeft onze blik op winkels en warenhuizen verruimd. We kregen er een stuk geschiedenis bij om e.e.a. goed te kunnen plaatsen. Dat was extra leuk voor de mensen die een Haags verleden hebben, want zij kunnen zich nog goed de winkels van de verdwenen modehuizen herinneren: Modehuis Küne uit 1908 gebouwd door Mutters, de Bonnetterie in opdracht van Joseph Cohen door Alphons Jacot uit 1913, Meddens naar ontwerp van Berlage 1914 met zijn classicistische uitstraling in aansluiting op het Binnenhof, Vos in het ranke Art Deco hoekpand, Gerzon uit 1932, ook Art Deco, Maison Krul in een prachtig Jugendstil/Secession pand uit 1903 met al zijn heerlijkheden en voorname gasten.
Het eerste warenhuis was De Grand Bazaar Royal aan de Zeestraat 22 (vandaar ook de Bazaarstraat, een zijstraat ernaast) uit 1879. Was het in 1923 nog helemaal versierd ter gelegenheid van Koningin Wilhelmina’s 25 jaar jubileum op de troon, in 1927 moest het sluiten wegens overlijden van Boer, de eigenaar. Later is dit het Postmuseum en nog later Beeld en Geluid geworden. Nu is ook de laatste ‘bewoner’ vertrokken. De beelden aan de voorkant zijn bewaard gebleven, helaas was het gebouw ingepakt toen we er een week later langsreden.
De Passage door Architect Herman Westra kwam in 1885 tot stand: zo konden de rijkeren geriefelijker winkelen. In samenwerking met J.C. van Wijk is de Passage in 2007 helemaal gerenoveerd. Scala in de Wagenstraat was een kleine passage (achterkant Bijenkorf), waar in 1884 een casino in werd gebouwd. Het werd een theater en toen dat niet liep, is het verkocht aan de Bijenkorf. Bureau Scala is nu het architectenbureau geleid door ir. Peter Drijver en ir. Mieke Bosse.
De grote doorbraken en schaalvergroting met Berlage als hoofdrolspeler kwamen aan bod – denk aan de Bijenkorf, V&D, Peek & Cloppenburg. Het ontstaan van de Bijenkorf had nog een bijzonder tintje: had Berlage een strak ontwerp (Haagse School) ingetekend, architect werd Piet Kramer van de Amsterdamse School. Bij de opening was de belangstelling zo groot, dat het leger moest worden ingezet.
Marcel ging in op aansprekende winkelstraten: Piet Heinstraat, de Fred, de Beeklaan. Ook het fenomeen ‘drooglopen’ kwam in beeld vanwege de verschillende mooie voorbeelden van overkappingen. Heel veel wetenswaardigheden kregen we in woord en beeld gepresenteerd.
Een week later bracht de bus ons naar diverse voorbeelden van de voorgaande presentatie. De chauffeur, een ware kunstenaar, wist ons ook door smalle straatjes naar pareltjes te rijden. Marcel heeft ons winkelstraten in een veelvoud aan buurten getoond, waarbij het vooral ook ging om wat zich erboven afspeelde. Ook legde Marcel uit dat in de tijd van wederopbouw het belangrijkste was om snel veel woningen te bouwen en het bouwen van winkels op de tweede plaats kwam. Vaak werd vanuit particulier initiatief hierin voorzien.
Lezing en busrit waren weer een verrijking van onze kennis, met heel veel dank aan Marcel Teunissen