Vandaag, 15 februari 2024, een erg leuke rondleiding gekregen van Joop Andriessen van Panorama Mesdag. Een boeiende verteller die er duidelijk plezier in heeft.
Hij liet ons het grote verschil zien van de vroege, preciese schilderijen van Mesdag en zijn latere impressionistische werk, vooral door de invloed van Breitner. Toen zijn vrouw Sientje (die overigens ook heel verdienstelijk schilderde) een flinke erfenis kreeg, zag Mesdag zijn kans schoon om i.p.v. zijn vader als bankier op te volgen, zich helemaal aan het schildersvak te wijden. Hij ging een paar jaar naar Brussel om het vak te leren om zich vervolgens op Scheveningen te vestigen. Nadat hij een prijs had gewonnen, kreeg hij steeds meer opdrachten, met name om schepen te schilderen. Maar echt naam heeft hij met zijn Panorama gemaakt. Er werden in die tijd veel panorama's gemaakt, maar voornamelijk met religieuze en militaire onderwerpen. Zijn Belgische opdrachtgever wilde dat hij het werk in vier maanden maakte, want dan was ook het gebouw klaar. Dat is hem gelukt, maar wel met hulp van Sientje, Breitner, Blommers en De Bok. Zelf heeft hij maar 20 procent geschilderd. Helaas liep het panorama qua bezoek niet zo best en toen de eigenaar het gebouw + doek verkocht, heeft Mesdag het zelf weer van de nieuwe eigenaar, die er een circus van wilde maken, gekocht. Het gebouw voor 20.000 gulden. Niet bekend is hoeveel hij voor het doek heeft betaald.
We hebben zowel boven, waar het publiek het panorama rondom kan zien, als daaronder, waar we in feite op het fundament van het gebouw en dicht bij de onderkant van het doek lopen, kunnen zien. Als je er vlakbij staat, en de grove kwastvegen ziet, kun je bijna niet geloven dat het doek van enige afstand er zo perfect uitziet.
We kregen ook te horen dat het panorama een soort aanklacht tegen de gemeente was die een hoog gebouw op het Seinpostduin wilde zetten. Boeiend was te horen hoe het panorama technisch tot stand is gekomen. Ook vertelde de rondleider over de sociale tweedeling tussen het vissersdorp en Scheveningen Bad en het recht van Scheveningse weduwen om gratis tweede keus vis (zootje) te ontvangen als de bomschuiten aankwamen.
Werkgroep Activiteiten