Een week voor de excursie moesten al onze gegevens ingediend zijn bij de marechaussee. Bij de stallen moesten wij onze legitimatie weer laten zien. We werden meegenomen door de tuin en via de koepel van Fagel (architect Daniel Marot in 1701). In deze koepel werden talrijke Oranjes opgebaard. We werden overgedragen aan onze rondleidster.
De verzameling van het Huis van Oranje was verspreid over meerdere locaties en daarom besloot Koningin Emma in 1891 de particuliere archieven, bibliotheek, kunstverzamelingen en andere collecties op één plek samen te brengen. Er was nogal wat tegenwerking, daarom nodigde Emma de voogdijraad, aan wie ze haar plannen moest voorleggen, uit in het brandgevaarlijke huis Fagel aan het Noordeinde 138/140, waar het archief op dat moment was ondergebracht. Ook bezocht men het paleis Noordeinde, waar de bibliotheek zich bevond. De Voogdijraad wilde de bibliotheek op de oude plek handhaven. Emma presenteerde toen in 1895 een asymmetrisch gebouw, waarbij een rechterdeel ‘miste’. In 1897 werd begonnen met de bouw van het missende rechterdeel, waar nu dus de bibliotheek in gevestigd is. In 1896 plaatste koningin Wilhelmina een gedenksteen. De koker met de Oorkonde die ingemetseld werd en waar de steen voorgezet werd, is tweemaal geplaatst, omdat men de koker was vergeten in te metselen!
Het gebouw bestaat uit drie delen: de bibliotheek, het museum en de miniatuurkamer. Opvallend is het trappenhuis met gebrandschilderde ramen, waarop het slot te Dietz is afgebeeld, met aan de zijkanten allerlei geslachtswapens. Deze ramen zijn er ook weer uitgehaald, omdat de wapens niet op de goede plek zaten. Het ontwerp was van A. Trautwein, die ook de schilderingen op de gouden koets heeft gemaakt.
Het archief bestond uit smeed- en gietijzer en de fundering is van gewapend beton. Er kwamen brandvrije deuren, cv en elektrische verlichting. Ook kwamen er twee boekenliften.
In de bibliotheekzaal kwamen dichte prentenkasten met schuifladen, waarin 10.00 prenten werden bewaard. We kregen boeken van de Grondwet te zien. Ieder staatshoofd heeft een eigen exemplaar. Er worden ook geschenkboeken in de bibliotheek bewaard. Een daarvan was een boekje van Toon Hermans aan Beatrix geschonken, waarin hij had geschreven “uw man mag het ook wel lezen”!!
In het familiemuseum zijn door W. Martens plafond- en raamschilderingen aangebracht. Ook zijn in de wandvitrines kledingstukken en allerlei objecten van stadhouders, koningen en koninginnen te zien. We zagen het wiegje waar Willem Alexander in had gelegen.
In het miniatuurkabinet worden portretminiaturen bewaard, die tot de belangrijkste miniaturen van de wereld behoren. We zagen zelfs een Hans Holbein-miniatuur van een koopman. In deze kamer stonden ook stoelen die geborduurd waren door Anna Paulowna.
Aan het eind van onze rondleiding kregen we een boekje mee over het Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen. Een leerzame excursie, waar men heel enthousiast over was.
Werkgroep Activiteiten