Impressie bezoek aan het Haagsche Hopjes Museum op 18 februari 2025

Het sloeg in als een bom: de productie van het Haagsche Hopje wordt gestaakt, zo lazen we begin januari van dit jaar. Raadsleden in Den Haag vroegen zich vertwijfeld af hoe het kan zijn: …”dat we zulk Haags erfgoed laten verdwijnen?”

De geschiedenis van het Haagsche Hopje begint in de 18e eeuw, aan het Lange Voorhout 92 in Den Haag. Daar woonde Baron Hendrik Hop, diplomaat en bedenker van het Haagsche Hopje. Hij zou het snoepje bij toeval ontdekt hebben en laat hij nu net wonen boven confiseurhuis van de firma Van Haaren & Nieuwerkerk. De koppeling is gauw gemaakt. Het werd een groot succes. De export ging zelfs naar vorstenhuizen in Europa en naar de tsaren in Sint-Petersburg. Tot voor kort, zo’n 250 jaar later, gaven we dit iconisch snoepje graag aan vrienden buiten Den Haag of in het buitenland.

In het Haagsche Hopjes museum zagen we een keur aan bekende rode blikken waar de snoepjes door de eeuwen heen in verpakt waren. Jan van der Laan vertelde de geschiedenis van het hopje en ook de strijd met Rademakers. die op zijn hopje ‘de enige echte’ had vermeld, wat natuurlijk verzet opriep. Pas na 40 jaar werd de strijd door de rechter beslecht met als uitkomst dat wel op de wikkels gezet mocht worden: “De enige echte Radenaker hopjes”.

De hopjes zijn veel nagemaakt en uiteindelijke belandde de productie in Italië. Daar is het helaas dus nu ook gestopt.

Iedere eerste zondag van de maand is het museum open van 11.00 tot 16.00 uur. Het museum bestaat uit een grote huiskamer met heel veel herinneringen aan vervlogen jaren. Als u een keertje tijd heeft, ga eens kijken.

Impressie bezoek aan het Haagsche Hopjes Museum op 18 februari 2025