Impressie Stadswandeling Nieuwbouw in de oude stad

Impressie van een van de twee Stadswandelingen Nieuwbouw in de oude stad op 10 en 14 oktober 2021. 

In de Visie stellen wij: “Bij nieuwbouw is ons standpunt dat deze qua hoogte, materialen en stijl zoveel mogelijk in harmonie met de bestaande omgeving moet zijn.” Dat betekent niet dat wij alleen voor nieuwbouw in ‘historiserende stijl’ zijn, maar er moet wel rekening gehouden worden met de kwaliteiten van de omringende bebouwing en de bestaande openbare ruimte.

We wandelen, onder leiding van Jacob Bijl, door de oude binnenstad en bekijken ‘de snoeptrommel’ naast het Oude Raadhuis, de ‘Haagse bluf’ en minder bekende moderne gebouwen. Er wordt informatie gegeven over de verschillende projecten en we kijken nog eens goed naar de samenhang met de bestaande omgeving: past het of past het niet? Discussie verzekerd!

"Op zondag 10 oktober 2021 hadden we een prachtige wandeling met Jacob Bijl over de aansluiting van nieuwe gebouwen op de oude gebouwen in het centrum van onze stad. Goed van Jacob dat hij er ook altijd de architecten bij noemt en vaak foto’s heeft van de situaties in het verleden van vóór de nieuwbouw. Je blijft altijd weer dingen zien die je niet eerder waren opgevallen en de aanwezigen genoten ten volle van alle informatie die ze kregen, want voor hen was alles wel erg nieuw. Ze stonden heel open voor alles wat ze zagen, tot en met de ‘Baljurk’ aan toe. Het was prachtig weer en in de Prinsenstraat stuitten we op een leuke zondagsmarkt, waar de dames zeer door geboeid waren. Men betreurde het dat dit soort marktjes nergens aangekondigd wordt.

Jacob heeft de ‘oortjes’ set gebruikt. Met aandoen was het voor de brildragers even lastig (even helpen), maar daarna was men er zeer mee verguld. Zeker op het marktje, maar ook elders, waar een enkeling even een ‘hangplek’ zocht bij de uitleg van Jacob en alles van daaraf goed kon horen. Het audiosysteem was kortom een succes. Het was ook wel goed voorbereid; dank aan degene die dat gedaan heeft! Ieder apparaatje met oortje zat in een apart plastic zakje, inclusief de gele losse oortjes, en Jacob kon ze dus ook zo uitdelen en zo weer in ontvangst nemen. Voldaan keerde eenieder huiswaarts."

Werkgroep Activiteiten & Excursies

Impressie Stadswandeling Nieuwbouw in de oude stad