Impressie Stadswandeling Muurschilderingen op Scheveningen

Impressen van een van de twee stadswandelingen langs Scheveningse muurschilderingen op 6 en 16 oktober 2021. 

Scheveningen heeft heel goede jaren gekend, toen in de haven volop haring werd aangevoerd en op de boulevard de elite van Centraal Europa flaneerde. Na de oorlog kwamen er weinig rijke toeristen meer en in de jaren 70 ging ook de visserij achteruit. De oprichters van de Vrienden van Den Haag is het nog net gelukt het Kurhaus te redden en verder is de goede oude tijd nog aanwezig in de schilderingen die men her en der heeft aangebracht op blinde muren.

Een wandeling van ongeveer anderhalf uur, onder leiding van Jacob Bijl, langs een aantal van die muurschilderingen voert ons door het dorp en door de tijd. Natuurlijk staat de Keizerstraat op het programma, maar het is ook een ontdekkingsreis door minder bekend gebied. De wandeling start voor Muzee Scheveningen en eindigt aan het einde van de Keizerstraat.

"’s Ochtends 6 oktober kwam de regen met bakken uit de hemel, maar gelukkig voorspelde Buienradar beter weer voor de middag. Helaas was dat ‘droge’ weer er niet. Toch was het enthousiasme er niet minder om. Er waren maar twee mensen niet verschenen. Gekleed in regenpakken en met plu ’s viel het allemaal wel te doen. Jacob Bijl besloot de oortjes niet te gebruiken omdat hij niet wist wat de regen er voor invloed op zou kunnen hebben. Maar het was geen gemis.

Jacob wist ons steeds door kleine hofjes en straatjes te loodsen , om weer een prachtige muurschildering te laten zien. Hij droeg zelfs een Schevenings gedicht voor! We kennen in Den Haag namelijk drie dialecten, bekakt Haags, het plat Haags en… het Schevenings!

Helaas bleek dat enkele kunstwerken beschadigd waren of er helemaal niet meer waren. Jacob had gelukkig de dag ervoor de route nog nagelopen (echt een goede gids) en speelde hier goed op in door foto’s te laten zien. Het was een heel verrassende wandeling en de reacties waren zeer positief!"

Werkgroep Activiteiten & Excursies

 

Impressie Stadswandeling Muurschilderingen op Scheveningen