Impressie rondleiding in Pulchri Studio

Impressie van een van de twee rondleidingen door Pulchri Studio op 29 februari en 14 maart 2020.

Wij hadden gisteren een heel geslaagd bezoek aan Pulchri Studio onder de bezielende begeleiding van Frans de Leef. Hij weet veel en, niet onbelangrijk, kan het ook heel leuk en enthousiast vertellen.

Hij vertelde over de historie van het gebouw, het feit dat de gebroeders Mesdag het destijds, zonder overleg met het bestuur, hadden aangekocht en hoe het in de loop der jaren verder werd uitgebreid.
Wij zijn van de kelder tot de zolder geweest, in de keuken, de balzaal en de bestuurskamer. Plekken waar je als ‘normale’ bezoeker niet komt.

Van de ‘koninginnetrap’ had ik me meer voorgesteld. Het bleek een eenvoudige trap die naar de achterzijde van het gebouw leidde waar vroeger de entree was. De naam dankt de trap aan het feit dat voormalig koningin Wilhelmina, die zelf ook schilderde, deze entree en dus deze trap gebruikte wanneer ze op bezoek kwam in Pulchri.

Nu wordt de ruimte naast en boven de trap als opslagruimte gebruikt omdat er domweg nergens anders plaats is.Het had hierdoor eerder een rommelige dan een koninklijke uitstraling, vond ik. 

Ik vond het wel leuk om in een artikel te lezen dat de voormalige voorzitter en beeldhouwer Loek Bos had gezegdd dat Frans de Leef Pulchri van de ondergang had gered. Hij had, heel toepasselijk, voor zijn afscheidstentoonstelling een beeldje van een jongleur gemaakt die alle ballen in de lucht hield.

Toen ik in mijn openingspraatje naar Loek Bos en het beeldje verwees, meldde de Frand de Leef dat hij het voor 'een heel schappelijk prijsje' had kunnen kopen en er erg blij mee was.

Werkgroep Activiteiten & Excursies

Impressie rondleiding  in Pulchri Studio