Impressie bezoek aan Trefpunt Rotterdamsebaan

Vandaag de eerste rondleiding gehad in het nieuwe informatiecentrum van de Rotterdamsebaan.

We werden ontvangen met koffie en/of thee en de gastvrouw vertelde ons daarna aan de hand van een grote platte maquette wat er zoal is gebeurd rond dit project en er werd ook de mededeling gedaan dat de tunnel pas eind van dit jaar open gaat. Dit is te wijten aan het feit dat de beveiligingssystemen nog niet helemaal in orde zijn, maar er wordt hard aan gewerkt.

De boormachine werd uitgebreid besproken en uitgelegd door de gastvrouw. Het is een indrukwekkend geheel van 80 meter lang met voorop de boorkop van ruim 11 meter doorsnede. De Mondriaankleuren waren na zes maanden boren inderdaad nog steeds zichtbaar, zij het behoorlijk vervaagd. Daarachter hangt een hele fabriek die boorafval afvoert en de delen van de tunnelbekleding aanvoert. De boormachine is begonnen met boren van de eerste tunnelbuis op 14 januari 2017 en zes maanden later zou die weer boven de grond komen op de Binckhorstlaan. Daar werd de boorkop gedemonteerd en over de weg naar het beginpunt gebracht terwijl de hele fabriek erachter op eigen gelegenheid achteruit naar het beginpunt ging.

Er is een virtuele presentatie over de archeologische vondsten waarop vondsten zijn te zien uit twee periodes uit de Romeinse tijd en de vondsten vanuit de Middeleeuwen. En er is een grote vondst gedaan van munten uit de Romeinse tijd met gouden, zilveren en bronzen munten, armbanden en gespen, uniek in Nederland.

Het enthousiasme was groot en er werden weer veel vragen gesteld. Aan het eind van de presentatie kreeg iedereen een papieren tas met inhoud, bestaande uit o.a. een uitgave over de archeologie en een handig drinkflesje.

Werkgroep Activiteiten & Excursies

Impressie bezoek aan Trefpunt Rotterdamsebaan