Bezoek aan de Pastoor van Arskerk van architect Aldo van Eyck

In 1963 kreeg architect Aldo van Eyck (1918-1999) de opdracht een rooms-katholieke kerk te ontwerpen voor een nieuwe parochie in Kijkduin, aan de rand van ‘Meer en Bos’. Hij heeft met dit ontwerp een zeer bijzondere en gedurfde prestatie neergezet.

Zoek niet naar een kerktoren, want die is er niet. Zonder ramen, behalve aan de kant van het woonhuis, en opgetrokken uit grote betonblokken doet het op het eerste gezicht denken aan een bunker. Opgenomen in de omgeving is het zelfs even zoeken. Het licht komt binnen uit koepels in de daken en dat geeft binnen een bijzondere serene sfeer. Het ontwerp is beïnvloed door het structuralisme: een denktrant in de 20e eeuw, die op verschillende plaatsen en in verschillende vakgebieden zoals linguïstiek, antropologie, filosofie, kunst en architectuur, is ontstaan.

Van Eyck kreeg te maken met veranderingen in de liturgie in de RK Kerk in die tijd, wat zijn neerslag kreeg in de vormgeving en ruimtelijke indeling binnen. Hij brak daarbij wel met alle bouwtradities van een katholieke kerk. Zelf had hij geen katholieke achtergrond en daarom riep hij de hulp in van monnik en architect Dom Hans van der Laan. De kerk is gewijd aan de Franse rooms-katholieke heilige Johannes Maria Vianney die pastoor was te Ars bij Lyon.

In 1969 werd de kerk ingewijd en in 2004 kreeg het gebouw de status van gemeentelijk monument. 

Datum en tijd: Woensdag 8 december (volgeboekt) en dinsdag 14 december (volgeboekt); inloop met koffie 10.45 -11.00 uur
Locatie: Aaltje Noorderwierstraat 4/6; ingang bij brede trap naast de sloot naar grote bruine kerkdeur
Bereikbaarheid: Randstadrail tram 3, halte Heliotrooplaan. (voor het bosje waar de kerk ligt)
Kosten: € 5,-.
Aantal deelnemers: 15.

Een voorbehoud moet gemaakt worden indien er op het moment van de excursie een begrafenis is. In dat geval is de alternatieve datum dinsdag 14 december zelfde tijd. Overigens blijft ook dan het voorbehoud gelden.

Excursie volgeboekt? Stuur een e-mail naar excursies@outlook.com. Mogelijk kunnen wij nog een bezoek organiseren.

Bezoek aan de Pastoor van Arskerk van architect Aldo van Eyck

Aanmelden