Maand van de Architectuur Den Haag over de publieke zaak

Den Haag kent dit jaar geen Dag van de Architectuur, maar een Maand van de Architectuur. De coronamaatregelen zijn reden voor een spreiding van de activiteiten, waaronder verschillende loop- en fietsroutes door de stad.

De Maand van de Architectuur Den Haag, van 21 augustus tot 21 september 2020, heeft als overkoepelend thema ’Architectuur: een Publieke Zaak’. De organisatie wil de diverse gebruikers van de stad uitdagen mee te denken over de stad en vragen oproepen als: Hoe publiek is de stad? Gebouwd voor en door wie? Wat kan er beter?

Architectuur en maatschappij
“Het ontwerp van een gebouw of publieke ruimte is meer dan alleen maar voldoen aan de gestelde eisen”, legt de organisatie van de architectuurmaand uit. “Het vraagt van de ontwerper ook een reactie op de omgeving en op impliciete vragen die spelen in de maatschappij, zoals de verdeling van de macht, privacy versus toezicht, toegestaan gebruik versus gebruik door de maatschappij en de relatie met het verleden.” Deze vragen spelen op allerlei niveaus.

Gedurende vier weken presenteert de organisatie vier achtereenvolgende sub-thema’s, zoals ‘Stad van Bestuur en Protest’ en ‘Post 65’, over de bijzondere gebouwen van na 1965. De vier sub-thema’s zijn ingevuld met verschillende loop- en fietsroutes door de stad. Via stickers met QR-codes worden op de architectuurroutes ondersteunend audiocommentaar en videofragmenten aangeboden.

Via Den Haag Centraal verschijnt een introductie op het thema en de inhoud van het programma van die week.

Op de verschillende websites www.dvda-denhaag.nl, www.denhaagcentraal.net en www.haacs.nl komen diepgaande artikelen te staan over de gerelateerde onderwerpen. 

Aanvullend schenkt de Maand van de Architectuur Den Haag aandacht aan andere (al bestaande) initiatieven om de stad te zien en te begrijpen. Er worden bijvoorbeeld rondleidingen langs de gebouwen van de Nieuwe Haagse School, Art Nouveau en de Hofjes van Den Haag extra gepromoot.

Bron: https://architectenweb.nl/

Maand van de Architectuur Den Haag over de publieke zaak