Wandeling door Zorgvliet en Duinoord op 25 februari en 15 maart

De wijk Duinoord is in Neorenaissancestijl gebouwd tussen 1890 en 1915. Duinoord werd een Indische Buurt: een wijk voor Indische mensen, bestuursambtenaren, verlofgangers. repatrianten, kokkies en baboes, met kamerrestaurants en toko’s. Duinoord trad hiermee in de voetsporen van de Archipelwijk als Indische wijk. Later zou het Statenkwartier ook deze functie vervullen.
Duinoord heeft vele bijzondere plekjes, zoals het park Sunny Court op de plaats van de oude trambaan van het station Anna Paulownastraat naar HS.

Zorgvliet is wat later gebouwd, tussen 1910 en 1920. Het bestaat uit grote villa's met vaak Indische namen, gebouwd voor mensen met belangrijke banen in Nederlands Indië. Nu is het een wijk met veel ambassades, maar ook met de kerk van Berlage uit 1926.

In WO II ontstond veel schade door de sloop van een deel van Duinoord voor de bouw van de Atlantikwall. Nu is het een gewilde wijk op het zand tussen centrum en zee. De opbouw van de wijk bestaat uit villa’s aan de rand: Groot Hertoginnelaan en Zorgvliet, centraal het prachtige Sweelinckplein met grote herenhuizen en rond dat plein woonstraten met koetshuizen, en aan de rand van de wijk wat eenvoudiger woningen (bijvoorbeeld Obrechtstraat).

De Wandeling is ca. 3 km lang en duurt ruim 1,5 uur. Gids is Ruud Abeln.

Datum en tijd: zondag 25 februari 11.00 uur en vrijdag 15 maart 14.00 uur.
Locatie: Startpunt is Stadhouderslaan, hoek Alexander Gogelweg (bij de ambassade van Aruba)
Bereikbaarheid: bus 24 en tram 17 halte Groot Hertoginnelaan.
Aantal deelnemers: 15.
Kosten: € 7.00.

Wandeling door Zorgvliet en Duinoord op 25 februari en 15 maart

Wandeling door Zorgvliet en Duinoord op 25 februari en 15 maart

Aanmelden