Op stap door het oudste Haagse industriegebied, de Laakhaven

De vernieuwing van de Laakhaven is de laatste fase ingegaan, een mooi moment om in dit eerste industriegebied van Den Haag poolshoogte te gaan nemen van wat er resteert van de historie en hoe de nieuwbouw hier is ingepast.
Het definitieve plan voor de Laakhaven dateert van 1890 en is een ontwerp van de directeur Gemeentewerken I.A. Lindo. Het bood de gemeente de gelegenheid om de handel naar de buitengrens van de stad te verplaatsen en ruimte te creëren voor nieuwe industrie.
Tussen 1900 en1930 kwam de haven tot stand en verrezen er vele fabrieken en handelshuizen langs de kades. Water was toen nog de belangrijkste transportweg voor de industrie.
In 1988 liepen de erfpachtcontracten af en ontstond het plan om het gebied te ‘revitaliseren’; er kwam ruimte voor de Haagse Hogeschool, woningen, de Megastores en bedrijfsruimten ten koste van veel industrieel erfgoed. Toch is her en der nog een ‘vleugje van weleer’ overgebleven en is er interessante nieuwe architectuur gebouwd.

De route start bij het havenkantoor bij de entree van de Laakhaven. Over de Goudriaankade loopt de route door de Beurtvaarthaven, via de Haagse Hogeschool naar het voormalige Slachthuisterrein. Van daar bereiken we de brug over het hoofdkanaal van de Laakhaven, lopen we via de RAC-hallen naar de Maakhaven en eindigen op de Calandkade bij de onlangs gerestaureerde havenkranen.

Datum: woensdag 22 en zaterdag 25 april, beide om 10.30 uur; de totale wandeling duurt circa twee uur. Beide wandelingen zijn afgelast.
Locatie: het pleintje voor het Laakhavenkantoor aan de Goudriaankade bij de Trekvliet.
Bereikbaarheid: tram 15 halte Goudriaankade.
Parkeergelegenheid is beperkt. Het is aan te raden om met het openbaar vervoer te komen aangezien de route elders eindigt, vlakbij de halte van tram 9.
Aantal deelnemers: 25.
Kosten: € 5,-.

Op stap door het oudste Haagse industriegebied, de Laakhaven