Impressie Wandeling Gebouwd in de Gouden Eeuw

Zaterdag 20 juli een interessante wandeling onder leiding van de altijd zeer deskundige Jacob Bijl meegemaakt. Jacob vertelde hoe de Gouden Eeuw in Den Haag heeft kunnen ontstaan in een periode van rust en voorspoed na een periode van onrust en ellende. Dat de voorspoed in Jacobs woorden wel een paar flinke bloedspetters had, bewijst de moord op Van Oldenbarnevelt en de gebroeders De Witt.

In die periode is veel gebouwd en zijn er dus ook veel middeleeuwse bouwwerken gesloopt. We zagen het huis van Johan de Witt en van Van Oldenbarnevelt op de Kneuterdijk, het huis met de luiken op het Buitenhof (1643) van een Duitse edelman en later van stadhouder Willen V, diverse gebouwen op het Binnenhof, we gingen naar het Plein, vroeger de 'moestuin' van het Binnenhof, zagen er het huis van Constantijn Huijgens, later ministerie van Justitie, het gebouw van de schutterij aan de Vijverberg, nu Haags Historisch Museum, het Mauritshuis, het Pageshuis, Paleis Noordeinde, het Goude Hooft, de Boterwaag, we liepen over de Paviljoensgracht, zagen diverse huizen op de Bierkade, die samen nu het Buitenmuseum vormen. Hier eindigde onze tocht want het begon erg hard te regenen en Jacob kon nog even onder een parasol op een terras vertellen over de Nieuwe Kerk.

Natuurlijk is dit een heel bescheiden opsomming van alles wat we gezien hebben en wat Jacob allemaal heeft verteld. Zeer de moeite waard in ieder geval.

Impressie Wandeling Gebouwd in de Gouden Eeuw