Impressie excursie Vrijmetselarij Museum

Impressie excursie Vrijmetselarij Museum 23 januari 2019

Het Vrijmetselarij Museum (Javastraat 2b) is van buiten al een imposant gebouw (begin 20ste eeuw). Als je binnenkomt, moet je een trap op. Op de traptreden staan de doelen van de vrijmetselarij al aangegeven. Op weg naar de receptie kun je kennismaken met de inrichting door Pander.

Ik was de eerste, en kon daardoor alvast kennismaken met de receptionist (een van de ruim 20 vrijwilligers die hier zorgen voor de receptie en de rondleidingen), een van de conservatoren (de heer Blair Kneppers) en onze rondleider (de heer Jaap Teunissen, voorzitter van een van de loges in Rotterdam). Tegen 14:00 uur druppelden de Vrienden binnen.
De heer Kneppers heette ons welkom. Vervolgens nam de heer Teunissen het over. Het moet gezegd, hij was een uitstekende rondleider (hetgeen ik ook in het gastenboek heb opgetekend). Zonder gids kun je dit museum eigenlijk niet bezoeken. Hij vertelde ons in alle openheid de geschiedenis van de vrijmetselarij (begin 1700 ontstaan in Engeland) en de organisatie o.l.v. een Grootmeester en zijn bestuur; dit is het hoofdbestuur en het zetelt in dit gebouw waar ook het museum is gehuisvest. Voor de rest zijn er allemaal loges in den lande, die onder meer een voorzitter hebben. De leden van de vrijmetselarij worden broeders genoemd. In deze loge zijn vrouwen niet toegestaan, in sommige andere loges is dat wel het geval, ook bestaan er vrouwenloges. De broeders zijn vaak hoogopgeleid, maar in principe welkom uit alle kringen en lagen uit de samenleving. Je kunt je als belangstellende aanmelden op open dagen van de vrijmetselarij of via de website of door een broeder gevraagd worden. Word je toegelaten, dan doorloop je de fasen van leerling, gezel en meester. Elk van die fasen gaat gepaard met een inwijdingsritueel.
Deze excursie is zeer de moeite waard voor Vrienden die nog niet veel afweten van de vrijmetselarij. Een echte eyeopener.

Werkgroep Activiteiten

Impressie excursie Vrijmetselarij Museum