Impressie excursie Noodzetel

De vrienden verzamelden aan de centrumkant in het Atrium bij het meetingpoint aldaar. Daar werden we om 12.45 uur opgehaald door Judith van Hoogdalem van Monumentenzorg om naar de noodzetel onder de Schedeldoekshaven te gaan. Daar stond onze gids Kees van Leeuwen klaar met twee man beveiliging (waarvan er in elk geval één EHBO-er is – verplicht aanwezig). Ik heb hem geïntroduceerd aan onze vrienden en we zijn de rondleiding begonnen. De Noodzetel kan 200 personen (merendeels mannen en een paar vrouwen, meestal secretaresses) herbergen voor twee weken. Het heeft 40 jaar gefunctioneerd: gebouwd in 1971/1972 en gesloten in 2013. Het is/was een boeiend bedrijf en aan alles is gedacht. Het was niet zo dat bij een crisis iedereen in één keer naar dit crisiscentrum ging, maar tevoren werd er al een ploeg door de minister zelf uitgezocht om er te gaan zitten, zodat in geval van nood de zaak onmiddellijk draaien kon.

Bij binnenkomst bestaat er de mogelijkheid dat iemand met straling besmet is. Dan komt er een bewaker in een speciaal pak met gasmasker, die je binnenleidt. Uiteraard moet je onder de douche en je kleren moet je in een gietijzeren bak stoppen en vergrendelen. Daarna moet je onder streng toezicht douchen om te zien of je dat wel zorgvuldig doet. De communicatie gaat per briefjes zodat eventuele commotie over een vernietigende bom met veel slachtoffers (en mogelijk familieleden) vermeden kan worden. Boeiend hoe het eraan toegegaan moet zijn. Je moet wel tegen een hard leven kunnen: soort van leven in een duikboot. Internet is er natuurlijk niet: echt geen bereik!

Uiteraard is aan alles gedacht: boeiende uiteenzettingen over hoe de frisse lucht geregeld wordt/kan worden, idem watervoorziening. Er zijn drie generatoren, zodat als er iets kapot gaat de andere twee de eerste van onderdelen zou kunnen voorzien. Slapen doe je in je eigen lakenzak die je in een (niet eigen) slaapzak stopt en je deelt je bed met een ander en als het echt paniek is met twee anderen (dus om de beurt slapen). De ministerskamer heeft wel een eigen bed (de minister van toen wilde niet naar de slaapzaal) en onze Kees verdenkt hem ervan dat hij in zijn kamer bleef omdat die naast de nooduitgang was. Een nieuwe plantenbak buiten moet de uitgang verhullen.

Eten bestaat uit opgewarmde blikken legervoedsel en overdag is er alleen koffie (warm) en water (koud). Laatste grapje: op het damestoilet hangt een maandverbandautomaat (kost per keer wel een kwartje!!) van het merk Freedom.

De deelnemers vonden het heel erg interessant en genoten zichtbaar. Na precies een uur stonden we weer buiten, alwaar ik Kees heb bedankt.

18-1-2019

Impressie excursie Noodzetel