Activiteiten

De Vereniging Vrienden van Den Haag stelt haar leden in de gelegenheid om via activiteiten en excursies nader kennis te maken met voor hen nog onbekende delen van Den Haag. Deze bestaan bijvoorbeeld uit de bezichtiging van een gebouw, een rondwandeling in een buurt of wijk, een bezoek aan een bepaalde instelling. Ook organiseert de Vereniging Vriendenborrels, informatieve bijeenkomsten, enzovoorts.

Voor deelname aan een activiteit of excursie, met uitzondering van de Vriendenborrels, geldt dat u zich daarvoor moet aanmelden door gebruik te maken van het formulier dat bij die activiteit of excursie is opgenomen. U ontvangt vervolgens een automatisch antwoord. Na aanmelding moet u direct de verschuldigde deelnemersbijdrage overmaken naar rekeningnummer NL15 TRIO 0197 7883 94 van de Vereniging Vrienden van Den Haag onder vermelding van de betreffende activiteit of excursie inclusief datum.

Let op:
- betaling zónder aanmelding wordt niet geregistreerd;
- deelname wordt verder niet bevestigd.

In principe is een activiteit uitsluitend toegankelijk voor leden. In bepaalde gevallen zijn introducees wel toegestaan. Dan staat dit expliciet aangegeven bij de desbetreffende activiteit. Als u een introducee meeneemt, moet u ook de naam van uw introducee vermelden.

Bij volgeboekte excursies wordt op de website het aanmeldingsformulier zo snel mogelijk vervangen door het belangstellingsformulier. Dat kunt u invullen als u op een later tijdstip toch nog zou willen deelnemen aan deze excursie. U hoeft in dat geval nog geen geld over te maken. Wij zullen proberen extra tijdstippen voor deze excursie af te spreken. Als dat lukt zullen wij per e-mail of telefonisch contact met u opnemen.

Noodzetel

Wat te doen als de atoombom valt? Het was een vraag die de wereld gedurende de Koude Oorlog niet losliet. Ook in Den Haag dacht de regering na over bunkers, want zelfs als de bom zou vallen moest het land bestuurd worden. Er kwamen vanaf de jaren ’70 atoombunkers onder de nieuw te bouwen Haagse ministeries, de zogenoemde noodzetels. 
In januari vinden er drie excursies plaats. 

Stadswandeling 'Nieuwbouw in de oude stad'

Een stadswandeling onder leiding van Jacob Bijl langs nieuwe gebouwen in de oude binnenstad. ‘Het nieuwe dient harmonisch aan te sluiten op het oude’ stellen de Vrienden van Den Haag in de brochure ‘Haags Peil’. Dat betekent echter niet dat zij alleen voor nieuwbouw in ‘historiserende stijl’ zijn.

Vrijmetselarij Museum

In 1734 is in Den Haag de eerste Nederlandse loge van vrijmetselaren opgericht. De Orde van Vrijmetselaren onder het Groot Oosten der Nederlanden telt tegenwoordig zo’n 6000 leden, verdeeld over 153 loges in heel Nederland. In januari en februari zijn drie bezoeken georganiseerd. 

Gerealiseerde excursies en activiteiten

Om een beeld te geven van de onderwerpen waarover de Vrienden van Den Haag excursies organiseren, vindt u hier een lijst met gerealiseerde excursies in 2017 en het huidige jaar. Ook overige gezamenlijke bijeenkomsten zijn hier vermeld. Van sommige activiteiten zijn impressies gemaakt.